Fasolka po bretońsku

by - lipca 07, 2018



Fasolka po bretońsku jest doskonałym pomysłem na smaczny i pożywny obiad. Moja nie jest za tłusta, zbyt wodnista, czy za gęsta. Polecam ją przygotować, a składniki są przewidziane na cztery porcje.

Składniki:


  • 1/2 kg fasoli Jaś
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 250 g kiełbasy
  • 250 g boczku wędzonego
  • olej
  • 2 cebule
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub świeże
  • majeranek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Fasolę zalej ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia.
  2. Wodę odlej, a fasolę zalej świeżą i gotuj do miękkości przez około 45 minut
  3. Dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
  4. Kiedy fasola się gotuje, wędlinę drobno pokrój i podsmaż na oleju. Dodaj do ugotowanej fasoli.
  5. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor. Dodaj do fasoli.
  6. Pod koniec do fasoli dodaj pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. W razie potrzeby dopraw solą.
  7. Jeżeli potrawa jest zbyt wodnista, można ją zagęścić łyżką mąki i masła. 




You May Also Like

1 Comments

  1. posiadam ten przepis i jeszcze nigdy się na nim nie zawiodłam :) uwielbiam fasolkę po bretońsku ! <3

    mojaszafamodnszafa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń