Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku jest doskonałym pomysłem na smaczny i pożywny obiad. Moja nie jest za tłusta, zbyt wodnista, czy za gęsta. Polecam ją przygotować, a składniki są przewidziane na cztery porcje.
Składniki:
- 1/2 kg fasoli Jaś
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 250 g kiełbasy
- 250 g boczku wędzonego
- olej
- 2 cebule
- 1 puszka krojonych pomidorów lub świeże
- majeranek
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Fasolę zalej ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia.
- Wodę odlej, a fasolę zalej świeżą i gotuj do miękkości przez około 45 minut
- Dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
- Kiedy fasola się gotuje, wędlinę drobno pokrój i podsmaż na oleju. Dodaj do ugotowanej fasoli.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor. Dodaj do fasoli.
- Pod koniec do fasoli dodaj pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. W razie potrzeby dopraw solą.
- Jeżeli potrawa jest zbyt wodnista, można ją zagęścić łyżką mąki i masła.
1 Comments
posiadam ten przepis i jeszcze nigdy się na nim nie zawiodłam :) uwielbiam fasolkę po bretońsku ! <3
OdpowiedzUsuńmojaszafamodnszafa.blogspot.com